5 feluri în care poți găti (Altfel!) cartofii
Știu! Stiuuu că gătiți des cartofi ! Dar sa fim serioși, de cate ori ați trecut de confortul gătitului cartofilor piure, natur, prăjiți sau la cuptor?
Vreau sa va arat cat de ușor se pot gati cartofii altfel (!!), să obțineți o rețetă WOW, cu care sa impresionați familia, prietenii și pe d-voastră.
Vreau sa va arat cat de ușor se pot gati cartofii altfel (!!), să obțineți o rețetă WOW, cu care sa impresionați familia, prietenii și pe d-voastră.
Voi incepe cu un desert din cartofi, pentru a fi sigură că va captez atenția din prima.
#1 Este o rețetă pe baza de cartofi, care se gătește la cuptor , din care veți obține niste gogoși pufoase umplute cu dulceață .
Pentru circa 12-13 bucăți , avem nevoie de 250 grame de cartofi fierți și dați pe razatoare, 250 grame de faina alba data pe sita, 7 grame de drojdie uscata, 60 grame de zahar brun, coaja rasa de la o lamaie, 1 ou, putina sare, 2 linguri ulei măsline si 50 ml lapte ( eu am pus de soia) .
Pentru servit - zahar pudra
Pentru umplutura - dulceață la alegere.
Amestecam ingredientele timp de 5-7 minute, până obținem un aluat omogen, apoi îl acoperim cu folie de prospețime și lăsăm să crească timp de 2-3 ore la temperatura camerei , 20 grade.
După ce a dospit, intindem aluatul până obținem un stat de circa 6 mm. Taiam cu un cerc de biscuiți sau cu un pahar. Pe o tava pentru cuptor intindem o foaie de copt și punem primul strat . Gogoasa este formata din 2 straturi. Primul, îl ungem ( fara partea centrală ) cu albuș de ou bătut. Adăugăm o linguriță de dulceata, și acoperim cu al 2-a strat de aluat. Facem cu toate la fel, și le mai lăsăm o ora la crescut într-un loc cald.
Dam la cuptor pentru 20 minute la 170 grade.
Pofta dulce dragilor! Mai jos găsiți continuarea rețetelor din cartofi. ⬇️
#2 Cuib cu oua sau coșulețe crocante din cartofi, mazăre și brânză.
Pentru coșulețe veți avea nevoie de 2 cartofi mari fierți în coajă, 100 grame de mazăre postată și data ulterior în apă rece ( cu câteva cuburi de gheata daca aveți la îndemână), 1 linguriță parmezan ras, 1 cățel usturoi ras, putin ghimbir praf, un strop de turmeric, un stop de boia dulce, sare și piper după gust. Pentru prăjit, mai avem nevoie și de ulei de floarea soarelui , tăiței vermicelli de orez și 2 linguri faina.
Pentru "ouă" , circa 10 bucăți, aveți nevoie de 100 grame cas maturat, chimen, sare mare și piper negru după gust.
Pentru decor am folosit frunze de menta, rozmarin și pătrunjel.
Pentru decor am folosit frunze de menta, rozmarin și pătrunjel.
Facem întâi coșulețul, dând pe răzătoarea mica cartofii fierți, și amestecați cu restul ingredientelor.
Formam coșulețele, și le trecem printr-un aluat puțin mai gros decât compoziția pentru clătite, din faina amestecata cu apă și strop de sare. Urmează apoi sa le trecem prin vermicelli sfărmați, și le prăjim pentru 1 minut pe fiecare parte, in ulei încins. Le scoatem pe șervețel alb, sa se absoarbă surplusul de ulei.
Formam ouăle și le punem pe cuibul crocant. Va recomand sa adăugați o lingura de maioneza sau un sos la alegere sub oua.
#3 Următoarea rețeta este preluata din Italia, și nu ai nicio scuză sa nu o încerci, fiind făcută din cartofi ( ca baza ) și ce mai găsești prin frigider - preparate din carne și brânzeturi. Daca ai rămas cu aperitive, sau doar vrei "sa mai termini din ele", asta e rețeta perfectă. Denumirea lui este "Timballo di patate". Noi il vom numi "Plăcintă din cartofi" fara faina.Formam coșulețele, și le trecem printr-un aluat puțin mai gros decât compoziția pentru clătite, din faina amestecata cu apă și strop de sare. Urmează apoi sa le trecem prin vermicelli sfărmați, și le prăjim pentru 1 minut pe fiecare parte, in ulei încins. Le scoatem pe șervețel alb, sa se absoarbă surplusul de ulei.
Formam ouăle și le punem pe cuibul crocant. Va recomand sa adăugați o lingura de maioneza sau un sos la alegere sub oua.
Pentru 2 portii am folosit următoarele ingrediente: 4 cartofi mari, 2 oua, 150 grame mozzarella, 100 grame mușchi tiganesc, 50 grame bacon cubulețe, 2 linguri de parmezan, 4 linguri de pesmet ( pe acesta l-am făcut din 2 felii de pâine integrală prajita), sare și piper după gust.
Am ras cartofii , am tăiat cubulețe muschiul, și am amestecat cu restul ingredientelor. Am pus fiecare porție in vas de lut tapetat cu pesmet, iar înainte să dau la cuptor , am adăugat puțin parmezan și pesmet deasupra și am stropit cu ulei de măsline (pentru a obține o crusta crocanta)
Am dat la cuptor pentru 30 minute la 180 grade.
E ușor nu? Sa aveti poftă!!
#4 Cartofi hasselback, va suna cunoscut? Atunci cartofi evantai . aaaaaa!!!
Poate i-ați mai pregătit, sau poate nu.. sunt foarte buni, frumoși, interesanți, versatili etc., și vreau să vă invat cum să-i taiati mai repede . Aveți nevoie de un bat de frigarui , un cuțit bun și de cartofi. Procedați ca în imaginea de mai jos pentru a-i tăia fara mult efort.
V-am pregatit și o rețetă..daca tot am feliat câțiva cartofi. Ca umplutura am ales bacon si mozzarella.
Trecem fiecare cartof printr-un bait de ulei, sare, usturoi ras și puțin rozmarin, umplem cu felii de ciuperci, iar mozzarella rasa o adăugăm cu 5 minute înainte de a fi gata . La cuptor timp de 30 minute , temperatura 190 grade. Dupa ce s-au copt, i-am înnobilat cu un sos homemade din pătrunjel, usturoi, chilli, lămâie, sare, ulei și putina menta.
#5 Fritatta de cartofi, poate fi pregătită cu succes pentru un brunch copios. Imbina gustul de cartof prăjit , cu branza topita care se întinde la fiecare mușcătura și gustul de cimbru ce se potrivește de minune.
Pentru o porție , care poate fi împărțită la 2 persoane, vom folosi : 150 grame cartofi curățați, 1 ou, 50 grame branza camembert felii, o mana de mozzarella rasa, 50 grame gris, cimbru, sare și piper după gust.
Cartoful ras pe răzătoarea mare (clătiti bine cu apa rece până iese tot amidonul, si stoarceți bine bine într-un tifon ), vine amestecat cu gris, ou întreg, puțin ulei, cimbru, sare și piper .
Întindem compozitia in tigaia încălzită in prealabil cu 2 linguri de ulei , și lăsăm pe fiecare parte cate 4-5 minute la foc mediu. După ce am întors fritatta prima data, presărăm și mozzarella+camembert pe întreaga suprafață.
Servim cald !
























