Verdens Beste - cea mai bună prăjitură din lume


Verdens Beste este cea mai bună prăjitură din lume !

Nu am spus-o eu, au zis-o norvegienii. Tot ei au numit-o prăjitura națională.
...Rețeta este din anul 1930, și îi aparține cofetarului ce pregătea desert regelui 🤴
Ingredientele sunt foarte ușor de găsit. E posibil chiar sa le aveți în casă pe toate.

Nu știu dacă e cea mai buna prăjitură din lume, dar siiigurrr e cea mai bună pe care am gătit-o eu.

Rețeta originală nu are căpșuni, dar eu spun că merg de minune, și îi dau acel acrișor binevenit la desert.
Gradul de dificultate este redus daca vă vine să credeți . 

Eu am făcut multe poze , pentru a fi cât mai explicită. 


Să ne apucăm de treabă!!


Pentru pandispan avem nevoie de:

4 gălbenușuri
100 Gr faina
100 Gr zahăr 
100 Gr unt la temperatura camerei
2 linguri de ulei de floarea soarelui
75 ml lapte rece
1 praf de copt
1 praf de sare

Pentru bezea :

4 albușuri
200 Gr zahăr pudra
Strop de sare

1 lingura amidon 

1 lingura zeama de lămâie 

Fulgi de migdale


Pentru crema :

4 gălbenușuri
100 Gr zahar
500 ml lapte
50 Gr amidon de porumb
Vanilie
Strop de sare
200 Gr Smântână pentru frișcă ( minim 30% grăsime )

Pentru copt ne trebuie o tava de aproximativ 30/40 cm.

Incepem cu pregătirea cremei de vanilie , pentru că ea se răcește mai greu, și avem nevoie sa fie rece complet.

Punem tot laptele la încălzit ( nu trebuie sa clocotească. Doar fierbinte ) .
Separat amestecam bine gălbenușul, zahărul,  amidonul, sarea și vanilia. 





Când laptele este fierbinte, îl turnam incet peste compoziția cu ou, și amestecăm continuu. După ce am turnat tot laptele, transferam crema din bol in oala înapoi, și lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 1-2 minute. În tot acest timp amestecam cu un tel. Nu vrem cocoloașe!
Pe măsură ce fierbe amestecam mai energic. Trebuie sa obținem o cremă fină, groasă.
Turnăm înapoi toată compoziția in bol, punem o folie de plastic pe ea, și o lăsăm la răcit .

Acum trecem la blat. E distractiv și ușor! Veți vedea :)

Pentru pandispan amestecam toate ingredientele cu un mixer, până se omogenizează și obținem un aluat ca pentru chec. 


Îl întindem in tava, pe care am pus hartie de copt, uniform. Strat egal peste tot.
Între timp aprindeți cuptorul, și lăsați-l să se încălzească la 170 de grade.

Bezeaua o vom face astfel : batem 3 minute albușul cu sarea, după care încorporăm încet tot zaharul. După 2-3 minute adăugăm zeama de lămâie sau oțetul. Mai amestecam 2 minute, iar la final adăugăm amidonul și mai amestecam până se omogenizează totul. 
Rezultatul trebuie sa fie o spuma groasă și fermă!



Distribuim încet bezeaua peste stratul de pandispan, și presărăm fulgii de migdale.

* Prima data am folosit fulgi copți, dar va recomand să-i folosiți pe cei cruzi, pentru că se vor coace oricum odată cu blatul și bezeaua. 



La cuptor pentru 30 de minute la 170 grade, fara ventilator.

După ce s-a copt blatul nostru, neapărat il scoatem din tavă și lăsăm la răcit la temperatura camerei. Va fi foarte ușor, pentru că îl tragem de foaia de copt.


Batem smântâna pentru frișcă împreună cu 2-3 linguri de zahar, apoi incorporam crema de vanilie răcită.


Blatul îl tăiem pe jumătate, și îl umplem ca in poză de mai jos. Puneți toată crema. Este destul de tare, nu va curge.




Lăsăm la frigider pentru minim 2 ore.

Este un DE-LI-CIU!


Daca nu aveți căpșuni, puteți pune deasupra ananas, kiwi...sau struguri. 




Comentarii

Cele mai vizionate retete