Chisaliță din vișine


Sincer eu n-am știut de desertul asta până acum câteva zile, când am citit despre el pe un blog culinar. 

Am săpat după informații, unde am aflat că în dex este prezentată ca o fiertura de plante, iar în amintirea multor copii este desertul bunicii din fructe acre, după care salivau până când era gata. 
Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania), din nordul Europei dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. 
La noi a venit pe filieră rusească în primul rând in Bucovina, de unde s-a răspândit și in Moldova sau în nordul Transilvaniei. 
Este un compot de fructe acre, îngroșat cu malai, ce se servește cald sau rece.

Eu am făcut azi chisaliță de vișine, șâ di ci mâncam, tot mai voiam 🥴
E tare bună și tare simplu de făcut. 

Am pus la 300 ml de apa 2 mâini de vișine din care nu am scos sâmburii, că au și ei farmecul lor, 3 linguri de zahar, esență de lămâie, 2 linguri de mălai și puțină sare.

Mai întâi am fiert apa cu zaharul, iar după ce a stat pe foc cam 10 minute, am adăugat vișinele. Am lăsat să fiarbă atât cât apa s a colorat ( cam 10-15 minute la foc mediu ) 
Faina am dizolvat-o in putina apa, și am unit-o compotului. 
Am mai lăsat să fiarbă 5-10 minute la foc mic. La final am adăugat sarea și vanilia. 

E buna rău! 


Comentarii

Cele mai vizionate retete