Julfă - Desert Moldovenesc de Crăciun
Julfă, Scutecele Domnului sau Pelincile lui Iisus, sunt denumiri pentru același fel de mâncare. Desertul tradițional moldovenesc ce se servește în ajunul Crăciunului.
Varianta originală este cu semințe de cânepă. Se mai poate face cu nucă.
Pentru foi aveți nevoie de :
300 Gr faina
150 ml apa
10 ml Ulei rapiță/ floarea soarelui
Strop de sare
150 ml apa
10 ml Ulei rapiță/ floarea soarelui
Strop de sare
Pentru umplutură aveți nevoie de :
500 Gr de cânepă
200 zahar brun
4 căni apă
200 zahar brun
4 căni apă
Iar pentru sirop , aveți nevoie de :
500 ml apa
100 zahar brun
100 miere
100 zahar brun
100 miere
Frământăm aluatul, și formăm biluțe pe care le vom întinde cu sucitorul, in formă de clătită.
Se coc în tigaie, fara ulei.
Fierbem apa cu zahărul 10 minute, iar după ce s-a răcit puțin, adăugăm mierea.
Pentru julfă trebuie să măcinăm semințele de cânepă in robotul de bucătărie.
Turnăm peste acestea apă fierbinte, pe care și amestecăm .
Se strecoară totul, și se pune iar la fiert până dă în clocot. Deasupra se va forma o spumă închegată, care de fapt reprezintă crema pentru turte.
Adăugăm puțină sare și opțional vanilie.
Trecem la asamblarea julfei. O turtă, un strat de julfă, şi tot aşa până se termină foile din aluat.
Lăsați câteva ore la frigider înainte sa serviți.
Pofta dulce! Și sărbători minunate!