Risotto Milanese
Șofranul este un condiment străvechi, cunoscut de pe vremea egiptenilor. La început a fost folosit doar pentru vopsirea țesăturilor și pentru a produce parfumuri și creme, dar odată ce s-au descoperit proprietățile sale culinare, a devenit un ingredient valoros, cu care se realizează preparate gustoase din nuanțe aurii, cum ar fi risotto milanese.
Pentru 2 porții aveți nevoie de: 200 grame de orez camomilo ( adică acel orez cu bob rotund pentru sarmale) , 1 linguriță de șofran, 50 grame de unt taiat cubulețe, cat mai rece posibil, chiar îl puteți baga in congelator cat pregătiți risotto. 1 Ceapa, 60-70 grame de parmezan ras, 100 ml vin alb sec, 1 litru de supa de legume .
Incepem cu șofranul - îl punem într-un castronel cu 50 ml apa călduță , și lăsăm acolo la infuzat.
Facem supa de legume , punând 1,5 litri apa la fiert, împreună cu o ceapa tăiată , 1 morcov tăiat mare, și o bucată de țelină tăiată cuburi. Lăsăm la fiert până scade cam 30 % din supa.
Tocăm jumătate de ceapa la calit in tigaie, cu putina sare, ulei de măsline, o linguriță de unt și 1 polonic de supa.
Când s-a evaporat toată supa, adăugăm orezul, și îl sotam practic vreo 2-3 minute la foc mediu, după care unim vinul alb și lăsăm să se evapore total. De acum vom fierbe orezul cu cate un polonic de supa pe rand, timp de 15-17 minute.
Cu 5 minute înainte de terminarea timpul de coacere, adăugăm apa in care am făcut infuzia de șofran. Amestecați bine, uniți parmezan și restul untului, apoi acoperiți cu un capac pentru 2 minute - timp de odihnă pentru orice risotto.
Buon appetito!!!