Seitan - carnea vegetarienilor
Seitanul, numit „carne de grâu“ pentru conținutul său ridicat de proteine și de aspectul său similar cu cel al cărnii este un aliment perfect pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegana .
Practic seitanul, este un aluat derivat din făină de grâu, obținut prin separarea glutenului de amidon și tărâțe.
De origine vegetală completă, seitanul este ușor digerabil, dar conține gluten.
100 g de Seitan furnizează aproximativ 168 de calorii corpului.
Este bogat în proteine, si are de asemenea, câteva vitamine importante, cum ar fi B12, și minerale esențiale, cum ar fi fierul.
Cum vom pregăti seitanul in casa, urmează să va explic mai jos:
( Aceasta este o rețeta baza! Voi puteți adăuga condimente după gust, sa va jucați cu arome și culori )
Avem nevoie de :
700 grame de faina de grau
jumătate de țelină
1 morcov
1 ceapa
1 bucata de tifon apx 30cm/30 cm
Mai întâi pregătim stocul de legume, iar cat fierbe ne ocupăm de seitan.
Punem la fiert într-o oală 3,5 litri de apa, împreună cu legumele curățate și tăiate mare( ca in poza ) și putina sare.
In prima faza, pentru seitan, facem aluatul . Punem într-un caston faina , și adăugăm treptat apa rece, până obținem un aluat că pentru pizza. Îl frământăm timp de 5 minute.
A doua fază de preparare constă în "spălare": puneți aluatul într-un castron și spălați-l cu apă alternativă caldă și rece. Strângeți și clătiți de mai multe ori . Continuați până când apa este clară: adică ați îndepărtat tot amidonul din amestec.
!!!Nu aruncați apa de clătire: este bogată în amidon și puteți să o utilizați pentru a vă hrăni plantele acasă.
În acest moment înveliți aluatul în tifon si îi conferiti o formă cilindrică, de tip cârnați, apoi îl legam la capete cu bucata de tifon sau sfoara de bucătărie.
Scufundati pachetul în supa care fierbe, lăsăm la foc mediu aproximativ 45 de minute.
După ce stingem focul, lăsăm seitanul sa se raceasca în supa.
Indepărtați tifonul și se taie în felii, groase de aproximativ 1 cm. Puteți păstra seitanul în frigider timp de până la 10 zile prin plasarea acestuia într-un recipient acoperit cu materialul în care l-ați preparat.
Rețetele pentru gătit seitan
Seitanul poate fi gătit în mai multe feluri și destul de rapid: prăjit cu pesmet, pe grătar, cubulete in tocană, sotat, in paste, in piftelute, etc. Practic va comportați cu el ca și cum ar fi o bucată de carne.
Va urez răbdare pentru a-l face, și inspirație pentru utilizarea in rețete :)