Apa rece VS. Apa calda


      V-ati gandit vreodata ca este o diferenta intre acestea atunci cand sunt consumate?






    Stiati ca la nivelul tenului apa calda sau sauna deschide porii si accentueaza circulatia sangelui, pe cand apa rece inchide porii si produce vasoconstrictie, atenuand circulatia sangelui?
     Ei bine, aceleasi efecte au loc si la nivelul mucoaselor, care reprezinta de fapt “pielea” care captuseste sistemul digestiv, dar si alte organe cavitare, sistemul respirator, cavitatea orala, nasul, vaginul etc.

Atunci cand bei apa rece sau lichide reci:


- Vasele se contracta, circulatia sangelui este diminuata si sucurile digestive sunt mai greu secretate, uneori insuficient secretate, astfel ca digestia este afectata;- Prin vasoconstrictie scade si absorbtia nutrientilor si a apei la nivel intestinal, fiind favorizate constipatia si deshidratarea;- Organismul consuma multa energie pentru procesul de termoreglare, ceea ce ne determina sa ne simtitim obositi.- Daca veti consuma lichide reci in timpul meselor, temperatura atat de scazuta va solidifica grasimile alimentare din stomac, ceea ce va ingreuna mult digestia. Un astfel de obicei poate duce in timp la gastrita.- Bauturile reci produc vasoconstrictie si la nivelul gingiilor, scazand imunitatea locala si crescand riscul de aparitie a cariilor.- Tot la nivelul cavitatii orale, bauturile reci determina secretia de mucus la nivelul gatului, provocand scaderea sistemului imunitar. De aceea cei care consuma bautrui sau alimente foarte reci se confrunta mai des cu amigdalita si raceli.- Cei care consuma bauturi reci vor transpira mai mult.
- Apa rece consumată în timpul mesei sau imediat după masă îngreunează procesul de digestie. Ajunge în stomac unde solidifică mâncarea. Prin proprietățile sale este absorbită de intestine mai repede decât mâncarea solidă. Trece în acestea și foarte rapid transformă grăsimea. De aici procesul de absorbție a nutrienților în sânge este îngreunat. Mâncarea ajunge să putrezească și apar durerile de stomac, indigestia, constipația și chiar cancerul.



De ce ar trebuie sa consumam bauturi / apa la temperatura camerei (chiar si atunci cand e cald afara) :

- apa calda imbunatateste digestia si hidrateaza organismul

- apa cal, sau băuturile calde, ori supele sunt recomandate a fi consumate la finalul mesei. Ele ajută la digestie și ca proprietățile hranei consumate să ajungă în organism acolo unde este nevoie de ele.


- stimuleaza secretia sucurilor digestive si activeaza enzimele;
previn constipatia;
- apa calda stimuleaza digestia grasimilor;
- daca aveti greata si stiti ca doar prin voma va reveniti, nu folositi metoda daunatoare sanatatii de a baga degetele pe gat, ci beti un pahar mare cu apa calda;
- apa calda, prin efectul de hidratare, lumineaza pielea, estompeaza ridurile si confera un aspect mai tanar;
- apa calda reface vascozitatea normala a sangelui si previne "ingrosarea" sangelui





Alte beneficii ale hidratarii optime pe termen lung :

  • Pielea devine mai luminoasa, mai tanara, mai elastica;
  • Sunt prevenite afectiunile digestive, arsurile gastrice ameliorate; scade totodata aciditatea gastrica;
  • Constipatia dispare;
  • Memoria se imbunatateste;
  • Ficatul functioneaza mai bine;
  • Sunt prevenite unele afectiuni urinare, ca pietrele la rinichi;
  • Este accelerat metabolismul, tesuturile grase sunt topite;
  • Celulita dispare;
  • Scade pofta de mancare si cantitatea de mancare consumata la o masa – volumul stomacului se reduce;
  • Dormim mai bine;
  • Procesele de imbatranire sunt incetinite;
  • Toxinele se acumuleaza mai greu in organism – efect de detoxifiere. (Sursa: http://healthy.kudika.ro)


Comentarii

Cele mai vizionate retete