Ce este , ce vrea , si cum o combatem pe ea, pe astenia de primăvară ?

    
   Va urez o primavara vesela si insorita!




      Multe articole s-au scris si se vor scrie despre astenia de primavara, desi regulile sunt simple, putine si eficiente , iar daca le respectam putem trece cu brio de aceasta perioada "horror" din an :)


Chiar daca ti se pare ca esti la fel de obosit fie ca dormi 3 ore fie ca dormi 12, puteti reactiona impotriva starilor de moleseala, doar in cativa pasi. 



  1. Alimentatie corecta
  2. Miscare in aer liber
  3. Multa apa ( macar 2 litri pe zi)



        Asteniei de primavara ne provoca modificari de comportament precum lene, stari de somnolenta, apatie, iritabilitate, irascibilitate, migrene, ameteli sau lipsa de concentrare, rezistenta scazuta la efort, lipsa apetitului,  acestea fiind de obicei asociate Asteniei de primavara


       Este foarte important sa consumam FRUCTE si LEGUME de sezon. Nu se numesc degeaba "de sezon". Acestea sunt foarte importante in mentinerea unei stari de bine, si asa combatem starile similare asteniei, pentru ca au in compozitie exact vitaminele si mineralele folositoare pentru aceasta perioada. In legumele de sezon gasim o mare cantitate de fier si o mare parte din B-uri.


      Primavara, apare multa verdeata, deci e sezonul salatelor. In aceasta perioada puteti consuma: 





Urzicile le putem culege si noi din paduri sau le luam din pietele agro-alimentare , urzicile sunt bogate in fier, vitaminele A, B2, C şi K, sãruri minerale. 

Leustean este indicat în bronşite acute şi cronice, dischinezii biliare, dispepsii digestive, anorexie, constipaţie, intoxicaţii alimentare, infecţii urinare, hipertensiune arterială, tulburări menstruale.
Leurda conţine vitamina A, vitamina C, ulei eteric, uleiuri volatile, si săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).
Untisor se foloseste atat in bucatarie cat si ca planta medicinala, untisorul fiind bogat in anemonina, protoanemonina, acid ficaric, ficarina, tanin, saruri minerale. Primavara devreme, inainte de inflorire, frunzele contin cantitati mari de vitamina C.
Rucola romaneasca (voinicica este denumirea populara) (adica frunze de papadie) Este o sursa excelenta de proteine, tiamina, riboflavina, vitamina B6, acid pantoteic, cupru si zic. In acelasi timp e o sursa bogata de fibre, vitaminele A, C si K, calciu, fier, magneziu, fosfor si potasiu. Si o Reteta yummy aici!
Spanac - frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină. Puteti pregati delicioase Clatite cu spanac  sau Paste cu spanac

Salata verde
Usturoi verde 
Ceapa verde 
Sparanghel - una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca, sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Aveti si o reteta delicioasa cu sparanghel.

Telina- acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ, expectorant.
Ridichi - acestea au proprietati de curatare si detoxifiere a pielii, proprietati benefice pentru sistemul respirator, proprietati benefice pentru digestie, ridichile imbunatatesc si sanatatea ficatului, circulatia sangelui, lupta impotriva respiratiei urat mirositoare, a durerilor de cap, a aciditatii, a durerilor in gat sau a febrei.
Mazare - are un conținut mic de grăsime și calorii (o ceașcă de mazăre are mai putin de 100 de calorii), dar o mulțime de proteine, fibre și substanțe hrănitoare. Omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA), conținutul ridicat de vitamina B1 și acid folic, B2, B3 si B6 reduce nivelului de homocisteina, un factor de risc pentru bolile de inimă. Daca nu aveti o reteta, va ofer eu una ..de sort Masterchef :) aveti aici! 
Avocado - are atat de multe proprietati, ca ar trebui scris un articol doar despre el. Este considerat si fruct si leguma , iar proprietatile sunt doar benefice. Las o reteta rapida . Salata buna buna!, iar cea mai cunoscuta reteta cu avocado este (deliciosul) Guacamole (aici reteta)
sfecla - ultima si nu cea din urma, gustoasa sfecla , are cateva proprietati importante, printre care: detoxifierea ficatului, cresterea imunitatii, ajută la detoxifierea organismului şi întăreşte echilibrul psihic. Sfecla roşie are un ridicat conţinut de vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul. Ce este de reţinut şi ce deosebeşte această legumă de restul legumelor precum roşiile, varza sau conopida este faptul că îşi păstrează aproape toate proprietăţile prin fierbere, iar pusă la murat  îşi îmbogăţeşte doza de vitamine! Aici aveti reteta de piure de sfecla, dar va puteti juca in orice fel cu ea, fiind foarte versatila la gatit.


   Fructele de primavara sunt adevarate comori pentru sanatatea ta, prin urmare consuma-le ori de cate ori ai ocazia, fie la micul dejun ori in timpul zilei. De fapt, de fiecare data cand iti doresti sa mananci dulciuri, opteaza pentru fructe, deoarece sunt sanatoase. Pe langa energia pe care ti-o pot oferi, efectele vor fi resimtite si la exterior, astfel ca pielea ta va avea un aspect stralucitor si frumos. 






Afinele sunt fructe delicioase, care pot fi cumparate din piete incepand cu luna mai, pana in octombrie. Proprietatile benefice ale acestora pot fi conservate daca le depozitezi in locuri racoroase. Afinele sunt bogate in vitamina A, C si E si contin multe minerale, precum potasiu, magneziu, fibre si grasimi saturate si le poti consuma proaspete sau amestecate cu iaurt.
Capsuni - delicioase si nutritive, sunt fructe de primavara care impiedica radicalii liberi sa oxideze corpul. De asemenea, regleaza temperatura corporala, mentin fermitatea pielii si ajuta la prevenirea leucemiei, dar si a tumorilor maligne.
Mango este un fruct tropical delicios, care nu ingrasa si este bogat in nutrimente precum: magneziu, potasiu, fier, seleniu, vitaminele A si B. Gratie continutului ridicat de vitamine si minerale, fructul de mango este benefic pentru persoanele care isi doresc sa elimine lichidele din organism si previne caderea parului.
Bananele sunt fructe care au un aport ridicat de vitamine si minerale, dar si de potasiu, carbohidrati si fibre, fiind indicat sa le consumi in tratamentele antidiareice. 
  

    Sper sa va fie de folos informațiile :)

    Sănătate! 

    Cele mai vizionate retete