Cozonac umplut cu brânză
Combinația de aluat pufos și cremă de brânză parfumată cu vanilie e efectiv greu de refuzat.
Nu am făcut cozonac de Paște, și am rămas cu gândul la el.. iar weekend-ul acesta îmi voi lua pofta din cui.
Nu am făcut cozonac de Paște, și am rămas cu gândul la el.. iar weekend-ul acesta îmi voi lua pofta din cui.
Mi-a plăcut foarte mult combinația și abia așteptam să o împărtășesc cu voi!
Pregătim mai întâi aluatul de cozonac și îl lăsăm la dospit, apoi ne ocupam de umplutura.
Pentru un aluat avem nevoie de :
300 Gr de faina
100 ml lapte
2 linguri de zahar
2 ouă
30 Gr unt topit
10 Gr drojdie
Un strop de sare
100 ml lapte
2 linguri de zahar
2 ouă
30 Gr unt topit
10 Gr drojdie
Un strop de sare
*Extra sfat:
Secretul bunicii mele este să pună un strop de praf de copt și 1 linguriță de oțet. În felul asta veți obține un cozonac pufos ca un burete.
Amestecam drojdia cu puțin zahăr și 2 linguri de lapte cald apoi lăsăm deoparte pentru 5 minute într-un loc cald.
Cernem făina, adăugăm sarea, zahărul praful de copt și oțetul.
Cernem făina, adăugăm sarea, zahărul praful de copt și oțetul.
Turnăm deasupra drojdia și laptele cald, după care frământăm pentru 5 minute.
Unim ouăle împreună cu untul topit și frământăm până acesta este absorbit complet de aluat.
Lăsăm coca la dospit pentru minim 1 oră la temperatura camerei ( trebuie să-și dubleze volumul)
Lăsăm coca la dospit pentru minim 1 oră la temperatura camerei ( trebuie să-și dubleze volumul)
Umplutura o vom face cu :
300 Gr brânză de vaci stoarsă
Merișoare / stafide opțional
70 Gr zahăr
2 ouă
20 Gr unt
Vanilie
Strop de sare
3 linguri de griș
70 Gr zahăr
2 ouă
20 Gr unt
Vanilie
Strop de sare
3 linguri de griș
Toată compoziția o omogenizam într-un bol și o lăsăm la frigider 20-30 minute.
Întindem 2 foi de aluat și le umplem cu crema de brânză.
Împletim cozonacul , îl ungem cu ou , și mai lăsăm la cald pentru 20 minute.
Mi-a rămas niste aluat și brânză, din care am făcut 3 plăcintele.
Dăm la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 grade, fara ventilatie.
După ce îl scoatem din cuptor, îl lăsăm în tava cam 15 minute, apoi îl scoatem pentru a nu rămâne umed de la condens .
Eu am ciupit puțin cât era cald, dar nu s-a observat .
Pofta bună dragii mei!