Farinata
Farinata este o alternativa la pizza, pe care o gasim in aproape toate pizzeriile din Italia, chiar dacă este specifică zonei Liguria.
Farinata nu are gluten, lactoză sau drojdie. Este o variantă light pentru cei ce sunt la dieta și nu numai.
Eu m-am îndrăgostit de gustul și consistența acestei clătite, iar de ceva timp mi-am propus sa o gătesc .
Nu am găsit făină de năut, însă am sfărâmat la robot direct boabele de năut, până le-am făcut praf.
Puteți coace farinata in ce tavă doriți, chiar nu are importanță forma. Iar dacă tot suntem la capitolul "lucruri permise", să știți că după ce o scoateți din cuptor, puteți adăuga orice topping preferați : gorgonzola, parmezan, pesto de busuioc..etc. Eu o prefer simplă sau presărată cu puțin rozmarin verde.
Pentru o tavă dreptunghiulară cam de 30/40 cm, am folosit :
500 Gr făină de năut
850 ml apă plată
44 ml ulei măsline / floarea soarelui
8 Gr de sare fină
850 ml apă plată
44 ml ulei măsline / floarea soarelui
8 Gr de sare fină
Se amestecă făina cu sarea, iar separat uleiul cu apa.
Turnăm încet lichidul peste făină, și amestecăm cu un tel.
Nu este prevăzut în rețeta originală, însă eu am lăsat aluatul 2 ore acoperit, pentru a hidrata și eventualele bucăți de naut rămase mai mari.
După 2 ore sau imediat (in caz că aveți faina de naut ) , amestecăm energic cu un tel, și filtrăm tot conținutul prin sită, după care îndepărtăm spuma formată.
Turnăm încet lichidul peste făină, și amestecăm cu un tel.
Nu este prevăzut în rețeta originală, însă eu am lăsat aluatul 2 ore acoperit, pentru a hidrata și eventualele bucăți de naut rămase mai mari.
După 2 ore sau imediat (in caz că aveți faina de naut ) , amestecăm energic cu un tel, și filtrăm tot conținutul prin sită, după care îndepărtăm spuma formată.
Turnăm in tava pe care am pus o hârtie de copt stropită cu ulei ( ca și înălțime nu trebuie sa depășească 1 cm) și lăsăm la temperatura mare ( 230 grade ) cam 20 de minute.
Farinata trebuie sa fie galbenă - aurie atunci când e gata.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasa feedback-ul aici :)